Bewoners praten nieuwe gemeenteraadsleden bij over herinrichting Mient
12 december 2022
Op woensdagmiddag 30 november gaf een groep bewoners van de Mient een rondleiding aan de Commissie Leefomgeving van de Haagse Gemeenteraad. Doel was om de nieuwe raadsleden te laten zien waarom de Mient nu echt dringend moet worden opgeknapt én uitleggen wat er schort aan de huidige herinrichtingsplannen van de gemeente Den Haag voor de Mient.
Beter plan is relatief eenvoudig
Met de Gemeenteraad en het nieuwe College van B&W hopen de tientallen bewoners te komen tot een beter plan voor de herinrichting van de Mient waar iedereen straks tevreden over is. Dit laatste lijkt relatief eenvoudig nu een gedeelte van de Mient (tussen Kamperfoeliestraat en de Laan van Eik en Duinen) recent al is opgeknapt tot tevredenheid van vrijwel de hele buurt. ‘Deze aanpak zou zo gekopieerd kunnen worden op het nog op te knappen groenste deel van de Mient ter hoogte van het kerkhof en de sportvelden’, aldus de bewoners tijdens de rondleiding.
Misleidende schetsen
Met de raadsleden gingen de bewoners tijdens de rondleiding ter plekke een kijkje nemen op verschillende stukken van de Mient. In een gesprek vooruitlopend op de rondleiding lieten de bewoners verder de schetsen zien die de bewoners van vruchtenbuurt te zien kregen op een informatieavond en die een veel groener beeld geven van de plannen van de gemeente dan in werkelijkheid het geval is. De huidige herinrichtingsplannen leiden er namelijk toe dat het aantal bomen op het groenste deel van de Mient straks gehalveerd wordt. Dit ten behoeve van tientallen extra parkeerplaatsen waar er nu al avond aan avond ca 50 leegstaan. Ook na de samenvoeging van de parkeergebieden blijkt er geen animo om daar te parkeren.
90.000 euro per parkeerplek!
Tijdens het gesprek rekenden de bewoners de raadsleden ook voor dat er per nieuwe extra parkeerplaats volgens de laatste plannen van de gemeente maar liefst 90.000 euro uit het gemeentelijke parkeerbudget wordt geïnvesteerd. ‘Absolute kapitaalvernietiging voor plekken waar niemand gaat staan en waar nu elke dag al tientallen parkeerplekken leegstaan,’ aldus de bewoners.
Riool blijft liggen
Verder legden de bewoners uit dat inmiddels is komen vast te staan dat de bomen op het trottoir aan de zeezijde van de Mient (de zogeheten derde bomenrij) gewoon kunnen blijven staan, omdat het oude riool niet weggehaald wordt, zoals eerder steeds is gesuggereerd door de gemeente.
Maak van de Mient straks een showcase hoe het ook kan samen met bewoners
Er ontstond gedurende de middag een buitengewoon goed gesprek en veel vragen volgden. De bewoners hopen nu met de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe College van B&W te laten zien hoe de gemeente tot veel betere plannen kan komen voor de hele gemeente door bewoners voortaan beter te betrekken bij herinrichting van straten. Dit is op de Mient niet goed gebeurd waardoor er inmiddels een rechtszaak loopt en bewoners als sinds 2016 actie voeren tegen de dreigende massale kap van bomen op de Mient en de aanleg van extra parkeerplekken die niet gebruikt gaan worden.
Bewoners aan de Mient putten hoop uit een tussenuitspraak van de rechter over de onnodige kap van 158 bomen aan de Mient.
Den Haag, 4 november 2022
Gemeente heeft zaken niet goed gemotiveerd
Uit de tussenuitspraak blijkt dat de gemeente Den Haag diverse zaken ten aanzien van de massale bomenkap op de Mient niet goed heeft gemotiveerd. De rechter volgt daarmee verschillende bezwaren van de bewoners. Het gaat onder meer om alle bomen op de stoep op het groenste deel van de Mient (ter hoogte van het kerkhof aan de kant van de korfbalvelden; de zogeheten derde bomenrij). De rechter vindt de gemeentelijke motivering en/of belangenafweging rondom de kap van deze bomen onvoldoende. Zo is er niet goed aangetoond dat kap van de bomen op de stoep noodzakelijk is nu de gemeente de keuze heeft gemaakt om vrijwel het gehele riool te laten liggen en vol te schuimen. Voor de bewoners zou dit een belangrijke overwinning zijn. Immers, juist deze derde bomenrij geeft de Mient een sterk groen aanzicht in een verder versteende buurt. Ook van twee monumentale Iepen op de Thorbeckelaan (die deel uitmaken van de hoofdboomstructuur) is volgens de rechter niet goed aangetoond waarom die moeten worden gekapt.
Interessante observaties
Verder doet de Rechter meerdere interessante observaties in het tussenvonnis. Zo schrijft men: ‘de rechtbank gaat voorbij aan het betoog van eisers dat de gemeenteraad op basis van onjuiste informatie van verweerder heeft ingestemd met het herinrichtingsplan. Zoals hiervoor is overwogen ligt het herinrichtingsplan in deze procedure niet ter beoordeling voor.’ De rechter zegt hier eigenlijk dat hij niet gaat over de (beoordeling van) de informatievoorziening aan de raadsleden. Toch putten bewoners hoop uit het feit dat dit hier zo actief over wordt geschreven en hopen ze dat dit leidt tot kritische maar constructieve vragen vanuit de Gemeenteraad om snel tot een beter plan te komen.
Te weinig bevoegdheden
Helaas blijkt uit de tussenuitspraak dat de rechter op een aantal punten te weinig juridische beoordelingsruimte heeft om over sommige zaken wat te kunnen zeggen. Zo kan de rechter niks doen met het feit dat de Mient (tussen de Laan van Eik en Duinen en de Kamperfoeliestraat) verderop na een recente herinrichting gewoon hetzelfde is gebleven qua indeling. Dat is een ander omgevingsgebied en moet hij volgens eigen zeggen formeel buiten beschouwing laten. Dit terwijl bewoners juist enthousiast zijn over het deel van de Mient wat recent wel is opgeknapt met behoud van alle bomen en dezelfde straatindeling als voorheen. ‘Juist dat voorbeeld laat zien hoe het ook kan, met blije bewoners en met behoud van bomen en groen.’
Er wordt nog steeds nauwelijks geparkeerd
Op 1 oktober voegde de gemeente drie parkeervergunningsgebieden in onze buurt samen, o.a. vanuit de verwachting dat er dan meer op de Mient geparkeerd zou gaan worden. Zoals werd voorspeld door de bewoners blijkt deze maatregel in de praktijk echter niet te werken. ‘Als vanouds blijven er dagelijks zo`n 50 bestaande plekken leeg staan op de Mient. Hier nog eens 50 EXTRA plekken aanleggen ten koste van zoveel bomen is dan ook kapitaalvernietiging,’ aldus de bewoners.
Hoewel het gemeentelijke voornemen om de gebieden samen te voegen was meegenomen in de rechtszaak, kwam de recente uitvoering te laat om de effecten ervan te kunnen betrekken in de (tussen)uitspraak. Toch hopen de bewoners dat het college en de raad aan de hand van deze praktijkervaring gaan inzien dat de aanleg van 50 extra parkeerplekken niet alleen onnodig veel bomen kost, maar ook een volkomen verspilling van belastinggeld dreigt te worden in een tijd waarin de gemeente het al financieel zwaar heeft.
Het vervolg
Naar aanleiding van de tussenuitspraak is de rechter verplicht om de gemeente in de gelegenheid te stellen om de geconstateerde “onderbouwingsgebreken schriftelijk te herstellen”. Door de bijhorende vervolgprocedure van hoor en wederhoor kan de definitieve uitspraak nog weer meerdere maanden op zich laten wachten. Dit alles betekent sowieso weer een onnodige vertraging van de herinrichting. Bewoners roepen de Gemeente en de Gemeenteraad dan ook op daar niet op te wachten en snel samen een beter plan te maken met de bewoners. Want de schop moet in de grond vanwege het riool dat moet worden vervangen en vanwege dringend noodzakelijk onderhoud. Daar is iedereen het wel over eens en met enkele aanpassingen in het plan van de gemeente is dit volgens de bewoners ook snel mogelijk met behoud van veel meer groen.
Bewoners doen appèl op politiek om Mient snel samen aan te pakken
14 februari 2022
Tientallen bewoners van de Mient roepen het komende college van B&W in een pamflet (zie hieronder) op om na de verkiezingen te komen tot een samenwerking om de Mient op te knappen.
Plannen gebaseerd op oude inzichten
Volgens de bewoners zijn de huidige herinrichtingsplannen van de Gemeente gebaseerd op oude inzichten en kan het anders én veel beter voor zowel buurt als gemeente. Zij nodigen de politiek uit om na de verkiezingen samen te werken aan een beter plan.
Vijf redenen waarom plannen niet deugen
In een flyer -voor alle politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen- zetten ze via vijf simpele argumenten uiteen waarom de huidige plannen van de gemeente totaal niet deugen. Ze willen dat de Mient na de verkiezingen een voorbeeld wordt hoe gemeente en bewoners kunnen samenwerken. Ze roepen alle partijen die meedoen aan de verkiezingen daartoe op om daar samen de schouders onder te zetten.
Geen propaganda uit het ijspaleis meer
Naast een flyer voor de politiek verspreiden de bewoners sinds deze week ook een brief in de Vruchtenbuurt. Dit omdat de gemeente continu én bewust een valse voorstelling van zaken geeft aan bewoners ten aanzien van de toekomstige situatie op de Mient. ‘Het is belangrijk dat mensen weten hoe het echt zit in plaats van elke keer allerlei propaganda vanuit het IJspaleis,’ aldus de bewoners.
Snel samen beter plan plan maken
‘Wij zitten helemaal niet te wachten op rechtszaken. Laten we na de verkiezingen zorgen dat we snel samen met een nieuw College van B&W een beter plan maken. Met een veiligere en groenere Mient waar genoeg ruimte is voor parkeren én voor alternatief vervoer,’ aldus de Actiegroep Eerlijk Plan Mient.
Meer weten?
Lees de flyer die we naar alle politieke partijen hebben gestuurd in aanloop naar de verkiezingen om te weten hoe het zit. Of lees hieronder onze brief aan de buurt.
Brief aan de politiek:
De Mient! Een beter plan? Ja dat kan!
Samenwerken aan een nieuwe Mient: met draagvlak, veiliger, groener én slimmer.
In 2013 wilde de gemeente honderden bomen kappen op de Laan van Meerdervoort voor meer parkeerplaatsen. Het gevolg? Woedende bewoners en acties waardoor het plan sneuvelde.
Daarna werd het parkeerprobleem op het bordje geschoven van de Mient. Dat leidde uiteindelijk ook hier tot een plan (in 2020) om meer dan 150 bomen te kappen, terwijl op de Mient elke avond al 50 parkeerplekken leegstaan. Het gevolg? Wederom woedende buurtbewoners. Met 2.600 handtekeningen, een gang naar de rechter en moties in de gemeenteraad wisten bewoners de zaak te stoppen. Ook vroegen meer dan 600 bewoners met een petitie om een veiliger Mient (30 km/u), omdat de straat soms wel een snelweg lijkt, met veel ongelukken.
De plannen op de Mient liggen in afwachting van de rechtszaak stil. De gemeentelijke bezwaarcommissie adviseerde de gemeente ondertussen om in gesprek te gaan met bewoners. Ondertussen doet de gemeente niks zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan. Dit kan nog jaren duren. En dat terwijl we nu al proactief kunnen samenwerken aan een beter plan mét draagvlak. Met een nieuw riool, nieuwe stoepen, veel groen, met veilige en slimme oplossingen.
Vijf redenen waarom een nieuw ontwerp voor de Mient gewoon kan!
De ‘soap’ in de Vruchtenbuurt laat zien dat het niet werkt om ingrijpende plannen te maken zonder buurtbewoners echt te betrekken. Nu de zaak stilligt -en er een nieuw college van B&W komt- hebben we bovendien dé kans om het anders aan te pakken. Dat moet ook, want de oude plannen zijn inmiddels -na 8 jaar- gebaseerd op verouderde inzichten. Vijf voorbeelden:
1. Parkeerinzichten Vruchtenbuurt flink gewijzigd
De oude herinrichtingsplannen wilden koste wat kost 70 extra parkeervakken realiseren. Inmiddels is uit nieuwe metingen van de gemeente (sept. 2021) gebleken dat zoveel extra plekken onnodig zijn. Ook delen steeds meer buurtbewoners auto’s via autodeelcoöperaties en dit zet stevig door. Het aantal auto’s zal de komende jaren sowieso verder teruglopen als mensen hun 2e auto wegdoen door hogere parkeertarieven (na de herinrichting).
2. Verkeersveiligheid steeds belangrijker
De groeiende aandacht voor verkeersveiligheid heeft ondertussen gezorgd voor gewijzigde verkeersinzichten. Zo streeft de gemeente inmiddels officieel naar 30 km/u als maximumsnelheid.
Op de Mient is de verkeersveiligheid in gevaar. De bestaande herinrichtingsplannen gaan uit van een veel bredere straat, wat het hard rijden nog meer zal stimuleren. Daarom zijn goede snelheidsbeperkende maatregelen nodig in overleg met HTM en andere gebruikers.
3. Bijna 80% wil de straat zo houden!
Nieuw onderzoek in de buurt (2021) laat zien dat meer dan de helft van de buurt vindt dat de huidige balans tussen parkeerruimte en andere openbare ruimte (groen, pleinen, etc.) zo moet blijven. Bewoners zien eerder het ontmoedigen van autobezit en het efficiënter parkeren als geschikte maatregelen. Nog eens 25% wil zelfs minder parkeerplekken. Bijna 80% wil hiermee de straat dus zo houden of zelfs minder parkeerplekken (Vruchtenpers, wijkpanelherfstronde, 2021).
4. Groen en klimaatadaptatie is belangrijker dan ooit
Onlangs kwam de gemeente met de nieuwe Bomennota. Bomen zorgen voor afvang van CO2, afvoer van water, minder hittestress en gelukkiger buurtbewoners. Het plan voor de Mient (met kaalslag en veel bomen die niet terugkeren) is volstrekt in strijd met wat wethouder Bredemeijer beoogt met zijn Bomennota, die inmiddels is omarmd door de gemeente. Op de Mient zijn er bovendien kansen om het ‘kroonoppervlak’ te laten groeien (doel van de Bomennota) door bomen meer ruimte te geven. Tot slot bestaan er inmiddels nieuwe technieken voor de vervanging van het oude riool, waardoor de unieke 3e bomenrij behouden kan blijven.
5. Inspraak en betrekken buurtbewoners
Op de Mient is veel niet goed gegaan t.a.v. het betrekken van buurtbewoners (in het bijzonder de bewoners aan de Mient). De petities, de rechtszaken en de moties in de gemeenteraad spreken daarbij voor zich. De gemeente werkt bovendien intensief aan het versterken van de lokale participatie. Vrijwel alle politieke partijen hebben dit hoog op de agenda staan. Een gemeente die bewoners serieus neemt en nauw met ze samenwerkt aan het herstel van vertrouwen is hard nodig. Hoe dit precies moet, daar is nog geen blauwdruk voor. Juist de Mient kan dé plek zijn om dit in de komende collegeperiode in de praktijk te brengen.
Laten we van de Mient een voorbeeld van goede samenwerking met bewoners maken!
- De veranderde inzichten én de ontstane pauze bieden momentum om tot een beter plan te komen. Wij roepen het nieuwe college van B&W dan ook op om niet te wachten op een jarenlange rechtszaak, maar nu al samen met de buurt te werken aan een nieuw plan. De wijk is er klaar voor.
- Wij roepen alle politieke partijen dan ook op om in het nieuwe collegeprogramma straks op te nemen dat de gemeente een nieuw ontwerp gaat maken voor de Mient, samen met bewoners én gebaseerd op de laatste inzichten.
- Nu, meer dan ooit, is er dé kans om na de verkiezingen van 16 maart de nieuwe Bomennota en alle andere nieuwe inzichten echt in praktijk te brengen; op het gebied van veiligheid, parkeren, klimaatadaptatie én alternatief vervoer (met meer aandacht voor de fiets, deelauto’s en elektrisch vervoer). Als voorbeeld voor hoe het in heel Den Haag kan.
Wij willen een plan dat recht doet aan het karakter van onze mooie Haagse groene ‘Laan’ (met drie unieke bomenrijen) en waar de hele buurt en gemeente trots op kan zijn. Samen kunnen we het nu anders doen! Een nieuw plan, gedragen door de buurt en de politiek.
NB. Wilt u doorpraten over de mogelijkheden of eens langskomen? Mail naar eerlijkplanmient@gmail.com of bel met 06-55196345
Brief aan de buurt:
Een nieuw plan voor de Mient samen met bewoners
Datum
Februari 2022
Onderwerp
Herinrichting Mient
Beste bewoner(s),
In oktober 2021 kreeg u een brief van de gemeente met de mededeling dat de herinrichting van de Mient wordt uitgesteld. Dit in afwachting van een rechtszaak van een grote groep bewoners van de Mient. De gemeente verwacht een vertraging van minimaal twee jaar. Zij heeft alle voorbereidingen gestopt.
Wij vinden het zonde van de tijd om zo lang te wachten! Iedereen wil dat de Mient zo snel mogelijk wordt opgeknapt, met een nieuw riool, groener en veiliger. En met een plan dat kan rekenen op steun van de buurt.
Wij willen samen werken aan een plan dat recht doet aan het karakter van onze mooie Haagse groene Laan. Een plan waar buurt en gemeente trots op kunnen zijn. Een nieuw plan, gedragen door buurt, stad en politiek.
De geschiedenis van dit plan startte in 2013 bij de Laan van Meerdervoort, waar de gemeente extra parkeerplaatsen wilde aanleggen. Na een juridische strijd kregen de bewoners gelijk van de rechter. Nu staat de gemeente weer tegenover de bewoners, dit keer op de Mient.
Sinds 2013 is er heel veel veranderd. De uitgangspunten van het plan voor de Mient zijn inmiddels flink verouderd. Enkele voorbeelden:
- Nieuwe metingen van de gemeente (sept 2021) laten zien dat er minder extra parkeerplaatsen nodig zijn.
- Verkeersveiligheid: het verbreden van de rijweg van de Mient kan leiden tot harder rijden, waardoor het onveiliger wordt. Dit past niet bij het nieuwe beleid waarbij de gemeente streeft naar 30 km/u als maximumsnelheid in de stad.
- Uitkomst enquête wijkpanel Vruchtenbuurt; Uit recent onderzoek (2021) komt naar voren dat de meerderheid van de bewoners het ontmoedigen van autobezit en efficiënt parkeren betere maatregelen vindt dan het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen. Bijna 80% van de bewoners wil óf de straat zo houden als hij nu is óf juist minder parkeerplaatsen.
- Nieuw groen- en klimaatbeleid: In de nieuwe Bomennota (2021) geeft de gemeente het belang van bomen een veel grotere plek. Bomen zorgen voor minder hittestress, minder CO2, betere waterafvoer en gelukkige buurtbewoners en passanten. Juist op de Mient zijn er bovendien veel kansen om het ‘kroonoppervlak’ te laten groeien (doel Bomennota) door bomen ruimte te geven in plaats van ze om te hakken. Tot slot bestaan er inmiddels nieuwe technieken voor de vervanging van het oude riool, waardoor de unieke 3e bomenrij behouden kan blijven.
- Inspraak en betrekken buurtbewoners; Dit is op de Mient niet goed gegaan. Dat kan veel beter. De Gemeente Den Haag wil zelf ook werken aan betere participatie. De gemeente en bijna alle politieke partijen stellen in hun verkiezingsprogramma’s dat ze willen luisteren naar en samenwerken met de bewoners, ook om het vertrouwen tussen de burger en de overheid te verbeteren.
De veranderde inzichten én de ontstane pauze bieden nu de kans om tot een beter plan te komen. Wij roepen de nieuwe gemeenteraad en het toekomstige college van B&W op om in hun nieuwe collegeprogramma op te nemen om nu al samen met bewoners werk te maken van een nieuw plan voor een groene, veilige en toekomstbestendige Mient. Lees de brief die wij naar alle politieke partijen gestuurd hebben op: www.eerlijkplanmient.nl.
OPROEP:
– We roepen alle buurtbewoners op actief te blijven meedenken over oplossingen.
– Reacties en ideeën graag naar eerlijkplanmient@gmail.com.
– Ook kun je ons volgen en meepraten op Facebook, Twitter of Hoplr.
– Stuur deze brief als je wilt door naar de politieke partij van je voorkeur!
Met hartelijke groeten,
Ron, Rob, Boes, Christien, Edwin, Henny, Ivonne, Bram, Jetty, Joke, Laura
en vele andere buurtbewoners.
Oktober 2021
MOTIES GEMEENTERAAD UITSTEKENDE OPSTAP NAAR BETER PLAN MIENT
Onlangs nam de gemeenteraad twee moties aan die de opmaat vormen naar een beter plan voor de Mient. Zoals bij velen bekend zijn wij als Actiegroep Eerlijk Plan Mient onlangs naar de bestuursrechter gestapt om een beter plan te eisen voor de herontwikkeling van de Mient. Op donderdag 7 oktober stemde de gemeenteraad ondertussen voor een motie die het college van B&W vraagt te wachten met de kap van 158 bomen tot de uitspraak van de rechter in deze bodemprocedure. Een mooie opsteker! Als klap op de vuurpijl nam de gemeenteraad op 7 oktober ook een motie aan die het college opdraagt om meer bomen te sparen door minder nieuwe parkeerplaatsen aan te leggen langs de begraafplaats omdat de parkeerdruk hier reeds erg laag is.
Steun in de rug
Als actiegroep zijn wij zeer blij met deze steun in de rug vanuit een breed scala aan politieke partijen in de Raad. Wij denken dat er een beter plan te maken valt voor de herinrichting. Zeker nu uit nieuwe parkeermetingen van de gemeente onomstotelijk blijkt dat inderdaad tientallen parkeervakken ter hoogte van het kerkhof elke dag leeg staan, zoals wij steeds hebben betoogd.
Alternatief plan
Terwijl de rechtszaak bij de bestuursrechter loopt, kijken we hoe we ons alternatieve plan verder kunnen uitwerken om het groene karakter van de Mient te behouden, zonder de parkeerproblematiek uit het oog te verliezen.
Dank voor alle steun
Wij bedanken alle 2.600 mensen die ons hebben gesteund afgelopen jaren middels de petitie die wij zijn gestart. Ook hebben veel buurtbewoners ons financieel gesteund om de rechtszaak mogelijk te maken. Dat voelt hartverwarmend!
Uitgestoken hand
De Haagse Gemeenteraad danken wij voor het feit dat zij het college hebben weten af te houden van het kost wat kost doorvoeren van een halfbakken plan. Tegelijkertijd moet de Mient wel worden herontwikkeld. De stoepen zijn slecht en veel bomen hebben -net als vroeger- weer groeiplaatsverbetering nodig. Met alle kennis die we hebben opgedaan de afgelopen jaren gaan we nu kijken hoe we onze alternatieven (opnieuw) onder de aandacht van de gemeente kunnen brengen. Ondertussen hopen we dat de gemeente deze uitgestoken hand accepteert en met ons wil samenwerken aan een beter plan dat op echt draagvlak in de Vruchtenbuurt kan rekenen.
Persbericht 9 september 2021
DREIGENDE KAALSLAG OP MIENT DWINGT BEWONERS NAAR RECHTER TE STAPPEN
Omdat de gemeente Den Haag maar doordendert met het ondoordachte plan voor de herinrichting van de Mient stappen verschillende buurtbewoners van de Actiegroep Eerlijk Plan Mient deze week naar de rechter. Dit om te voorkomen dat binnenkort maar liefst 158 bomen worden gekapt om plaats te maken voor 70 extra parkeervakken op een locatie waar nu al dagelijks 50 parkeerplaatsen leegstaan avond aan avond (zie foto).
Volgens de leden van de Actiegroep Eerlijk Plan Mient is iedereen het er over eens dat de Mient moet worden opgeknapt en dat het riool moet worden vervangen. Maar het huidige plan is volgens de bewoners totaal onacceptabel omdat het leidt tot een kaalslag op het groenste stuk van de Mient (tussen Perenstraat en Laan van Eik en Duinen). Hier worden álle bomen gekapt, waarna er 50% minder straatbomen worden aangeplant. Langs de hele Mient verdwijnt bovendien een complete bomenrij en dat in een tijd waarin bomen keihard nodig zijn vanwege het klimaat en betere wateropvang. ‘Het echte parkeerprobleem in de Vruchtenbuurt wordt ondertussen niet opgelost met de herinrichtingsplannen van de gemeente’, aldus de boze bewoners.
Gemeente niet bereid tot enige aanpassing
Omdat de gemeente de buurt inmiddels heeft laten weten dat ze koste wat kost wil starten met de kap van het enorme aantal bomen stappen enkele buurtbewoners nu dus naar de rechter. Dit om de kap te voorkomen en de gemeente te dwingen een beter plan te maken voor de herinrichting. Naast de gang naar de rechter broeden de buurtbewoners ook weer op nieuwe publieksacties op de Mient. Eerder haalden de bewoners zo al de steun op van meer dan 2.500 buurtbewoners middels een petitie en een actie met posters op de bomen.
Waarom naar de rechter?
‘Het creëren van 70 extra parkeerplaatsen op een plek waar er nu dagelijks al ruim 50 plaatsen leeg staan is volstrekt zinloos’, aldus de buurtbewoners. Uit buurtonderzoek blijkt bovendien dat ook de nieuwe extra parkeerplekken gewoon weer leeg zullen blijven. Ze worden ervaren als ‘sociaal onveilig’ en te ‘ver weg’ van de huizen. Bijzonder vreemd is volgens de bewoners bovendien dat iets verderop op de Mient (tussen de Laan van Eik en Duinen en Kamperfoeliestraat) wel alle vergelijkbare bomen gewoon kunnen blijven staan en er niks wezenlijks verandert aan het straatbeeld. ‘Waarom kan het daar wel?’, vragen ze zich af.
Geschiedenis herhaalt zich!
De geschiedenis herhaalt zich met de stap naar de rechter van de buurtbewoners. Op de Laan van Meerdervoort was hetzelfde aan de orde toen de gemeente daar eerder de extra plekken wilde aanleggen en de bomen wilde kappen. Bewoners voerden toen actie onder de leus ‘laat de laan de laan’. Ook daar stapten bewoners naar de rechter en moesten zij zo hun gelijk halen. ‘Wij zijn vastbesloten nu hetzelfde te doen,’ aldus de wijkbewoners. ‘Zeker omdat steeds meer mensen nu ook deelauto’s krijgen en de wereld echt veranderd is de afgelopen jaren. Wie haalt het nu nog in zijn hoofd om zo massaal te gaan kappen in deze tijd van klimaatverandering?’
Meer weten?
Kijk verder op onze site waarom de plannen van de gemeente niet deugen. Ook vind je hier alternatieven hoe het wel degelijk anders kan. Voor vragen, bel met Christien Innikel 06-55196345.
Den Haag, 30 december 2020
Gemeente dendert onverminderd door met halfbakken Mient-plan
‘Een volledige kaalslag aan de Mient in 2021’. Dat is wat de bijna 2.500 ondertekenaars van onze petitie vrezen als er geen verandering komt in de laatste plannen van de gemeente voor de herontwikkeling van de Mient. Hieronder lees je kort de laatste stand van zaken en wat wij daar aan doen. Heb je juridische kennis of wil je ons op een andere manier helpen of ons steunen meld je dan aan via onze site. Én als je dat nog niet gedaan hebt teken svp massaal onze petitie. Een kleine moeite en noodzakelijk omdat nog altijd geen serieus onderzoek heeft plaatsgevonden of er wel behoefte is aan 70 extra parkeerplekken op de Mient, waar nu elke avond al tientallen parkeerplekken leegstaan.
Veel meer groen sneuvelt dan eerder geschetst door de gemeente
De gemeente doet steeds voorkomen alsof ze 70 extra parkeerplaatsen kan realiseren op de Mient en de Mient in één klap ook nog groener zal maken. Dat kan niet samengaan en is niet het eerlijke verhaal. De menselijke maat lijk ook in deze soap rond de herontwikkeling zoek. Dat bleek onlangs wederom, nadat er niet één maar twee kapvergunningen door de gemeente zijn aangevraagd. Naast de hoofdaanvraag voor maar liefst 158 bomen kwam daar nog een vervelende ‘eindejaarsverrassing’ bij: een nieuwe kapaanvraag voor nog eens 25 bomen op de groenstrook bij het kerkhof. Dit terwijl de wethouder in de gemeenteraad juist over deze bomen expliciet gezegd heeft dat kap daar absoluut niet aan de orde zou zijn! Het totaal aantal te kappen bomen komt daarmee uit op maar liefst 183! Daar komen later dan 164 nieuwe kale kleine sprietjes voor terug die tientallen jaren moeten groeien voor de Mient weer zo groen als nu oogt en bewoners en passanten geen rechtstreeks uitzicht meer hebben op de grafstenen van de begraafplaats.
Voor de fijnproevers: als je de rekenmethode van de gemeente hanteert, komt de project-overkoepelende bomenbalans nu in totaal op -19 bomen uit. In het voorjaar van 2020 ging de gemeente nog uit van een balans van +15. Een dergelijke verschuiving gaat trouwens ronduit in tegen het geldende raadsbesluit van dit voorjaar. En dan hebben we het nog niet gehad over het negatieve effect van het plan op het groenste deel van de Mient. Tussen de Laan van Eik en Duinen en de Kornoeljestraat staan straks gewoon 50% minder bomen dan nu! Dit terwijl de gemeente zegt iets te willen doen aan hittestress in de stad en tal van andere klimaatvraagstukken. Op deze manier met alle nieuwe parkeerplekken wordt de vruchtenbuurt steeds meer grijs en versteend in plaats van steeds groener.
Gesprekken met de gemeente voor de bühne
Eerder dit najaar hadden we een fijn gesprek met ambtenaren van de gemeente over ons alternatieve plan. Na die hoopvolle start kwam in een nieuw gesprek op 16 december jl. vast te staan dat verantwoordelijk wethouder Van Asten zijn plannen voor de herontwikkeling toch integraal doordrukt zonder echt naar de nieuwe mogelijkheden die bewoners aandragen te luisteren. De gesprekken met ons lijken alleen te worden gebruikt om te kunnen zeggen dat er met bewoners van de Vruchtenbuurt is gesproken. Enige positieve dat er op dit moment te melden is vanuit de gemeente is het voornemen om verkeersdrempels op de Mient aan te leggen om het keiharde rijden tegen te gaan. Maar dit is slechts een schrale troost nadat de wethouder eerder in een persbericht zelf had aangekondigd dat de Mient een 30KM zone zou worden. Verder is de gemeente van plan de parkeerplaatsen langs het kerkhof in halfverharding uit te voeren. Zodat – als ze niet gebruikt worden – ze alsnog eenvoudig ‘vergroend’ kunnen worden. Best gek als je eerst 183 bomen gaat omhakken dat je er dus al vanuit lijkt te gaan dat er een serieus risico is dat een deel van de parkeerplekken niet gebruikt gaat worden, simpelweg omdat de boel nu ook al avond aan avond leegstaat.
Foutieve informatieverstrekking aan buurtbewoners
De advertentie die de gemeente onlangs plaatste in de laatste Vruchtenpers, bevatte een ronduit foutieve tekst over het proces rond de herontwikkeling van de Mient. Zo wordt gesuggereerd dat vanaf de eerste plannen voor de herinrichting van de Mient er intensief is samengewerkt met de omgeving en er vanuit een ‘Denktank’ zelfs meegedacht is over de verschillende onderwerpen zoals parkeren, bomen, veiligheid en uitstraling. Dit is gewoon een verkeerde voorstelling van zaken. Zo had de denktank enkel als taak om oplossingen te verzinnen voor parkeerproblemen. Over “bomen, veiligheid en uitstraling” heeft de denktank nooit uitspraken gedaan. Het grote punt is juist dat de directe belanghebbende bewoners nooit goed zijn betrokken bij het maken van een fatsoenlijk plan en dat er geen onderzoek is uitgevoerd naar de effectiviteit van extra parkeerplaatsen langs de begraafplaats. De enige echte reden dat hier zoveel extra parkeerplekken moeten komen is een politiek compromis na het sneuvelen van de eerdere plannen op de Laan van Meerdervoort. Terwijl bewoners van de Vruchtenbuurt met echte parkeerproblemen geen steek verder komen.
Kwart Vruchtenbuurt steunt actie en we gaan door in 2021!
Op basis van ons uitgebreide onderzoek weten we inmiddels dat de Mient ook op veel aantrekkelijker manieren kan worden herontwikkeld. Daar blijven we ook in 2021 voor strijden, zodat:
- er geen 70 overbodige extra parkeerplekken voor leegstand worden aangelegd tegen veel onnodig verkwist belastinggeld,
- er minder groen verloren gaat,
- het aantal bomenrijen niet van drie naar twee wordt gereduceerd,
- bewoners en fietsers niet rechtstreeks op grafzerken uit hoeven te kijken en de begraafplaats zelf ook zijn unieke karakter houdt,
- er echte oplossingen komen voor waar de parkeerdruk hoog is in de wijk,
- de Mient echt aantrekkelijker en veiliger wordt en bewoners echt gehoord worden.
Naar aanleiding van de grote respons op de petitie –bijna een kwart van de Vruchtenbuurt steunt ons inmiddels– gaan we verder met een zienswijze en later een bezwaar tegen de kapvergunningen. Verder gaan we een voorlopige voorziening aanvragen om voortijdige kap van bomen te voorkomen, zo lang niet onomstotelijk wordt aangetoond dat het allemaal echt nodig is. Ook op de Laan van Meerdervoort heeft deze juridische aanpak -waar de gemeente eerder bakzeil haalde- destijds goed gewerkt en wij denken dat dat hier ook zo kan, omdat de gemeente niks lijkt te leren van hoe het daar is gegaan.
Wat kunt u doen?
Om te zorgen voor een beter plan voor de Mient hebben we ook komend jaar uw hulp weer nodig. Teken bijvoorbeeld de petitie als u dat nog niet hebt gedaan. Zo kunnen we ook uw zorgen een stem geven richting de gemeente. Verder kunnen we wat financiële ondersteuning gebruiken voor de productie van website, folders, de voorlopige voorziening, etc. Dit kan eenvoudig via deze link. Elke euro helpt ons. Verder zijn we naarstig op zoek naar juristen die ons willen helpen met de juridische voortzetting van ons werk. Heeft u kennis van het omgevingsrecht en dit type zaken (of heeft u bijvoorbeeld meegedaan aan de actie op de Laan van Meerdervoort) stuur dan even een mailtje naar eerlijkplanmient@gmail.com dan kunnen we kijken hoe we elkaar kunnen helpen en kunnen zorgen voor een echt goed plan voor de Mient, want dat de boel gemoderniseerd moet worden is zo klaar als een klontje.
Groet en ondanks alles een mooi 2021.
Wij blijven ons inzetten voor een betere inrichting en groenere Mient.
Christien, Bram, Ivonne, Rob, Boes, Edwin, Nicolette
2 december 2020
Vandaag was het flink schrikken, de kapvergunning is aangevraagd!
Positieve en negatieve berichten wisselen elkaar af in het merkwaardige proces rond het ontwerp van de Mient. Ondanks beloftes van de Gemeente Den Haag dat ze kijken naar onze alternatieven is er nu toch al een kapvergunning voor 158 bomen aangevraagd…
Wij vinden het niet oké dat de gemeente deze kapvergunning aanvraagt terwijl het Definitief Ontwerp nog niet is vastgesteld en ook niet is voorgelegd aan de bewoners. Bij elke ontwerp-stap is de gemeente wettelijk verplicht om de bewoners te consulteren via inspraakprocedures.
De gemeente vermeldt onder het bericht dat er 164 bomen zullen terugkomen, maar daarover is nog geen besluit genomen. Ook staat er niet bij waar die bomen terugkomen en hoe groot ze zullen zijn. Het ontwerpproces is immers nog in volle gang. We zijn met het projectbureau in overleg over het behouden van groen naar aanleiding van ons alternatieve plan. Dus het is heel vreemd als in deze fase dit onomkeerbare besluit om zoveel bomen te kappen wordt genomen!
Ronduit vreemd is de gang van zaken te noemen:
– Een kapvergunning kan niet worden aangevraagd op basis van een voorlopig ontwerp (het ontwerp wat we nu kennen, uit 2019).
– Het is namelijk niet op die manier voorgelegd en er zou nog een definitief ontwerp volgen.
– Het definitieve ontwerp is bestuurlijk nog niet geaccordeerd en ook niet gepubliceerd, maar er wordt wel naar gehandeld. En zonder daarbij de wettelijk vastgestelde inspraakprocedure te volgen.
Uiteraard maken wij bezwaar!
Lees hier de aanvraag voor de kapvergunning: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-315956…
16 november 2020
Als Actiegroep ‘Eerlijk Plan Mient’ zijn we op vele fronten bezig. Woensdag 11 november hadden Bram, Edwin en Christien bijvoorbeeld namens de actiegroep een interessant en prettig gesprek met de projectleider en omgevingsmanager van de gemeente over de aanstaande herinrichting van de Mient. Na een voorstelrondje hebben zij uitgebreid geluisterd naar onze argumenten en ons verhaal over de ongebruikte parkeerplaatsen en het verloop van het participatieproces. Een deel van alle informatie die we naar boven hebben gehaald gedurende ons uitgebreide onderzoek was nieuw voor hen. Hoewel ze natuurlijk gebonden zijn aan de kaders van het voorlopig ontwerp dat is vastgesteld in de gemeenteraad, zijn ze verder bereid te onderzoeken welke elementen uit ons alternatieve plan kunnen worden meegenomen om meer groen te behouden in het definitieve ontwerp. Ons plan werd als zeer uitgebreid en professioneel betiteld. Een mooi compliment natuurlijk en iets wat aan velen van jullie die ons geholpen hebben te danken is. Verder heeft ook de hoeveelheid ondertekenaars van de petitie indruk gemaakt (ca een kwart van de Vruchtenbuurt!). Afgesproken is dat wij onze achterban informeren over dit gesprek (bij deze ?) en dat zij de wethouder informeren over onze plannen en hun appreciatie daarvan. Binnenkort krijgen we een update van de stand van zaken. We zijn erg blij met deze constructieve communicatie vanuit de gemeente en een dikke chapeau daarvoor!!!
Ps. Hoewel we veel hoop putten uit het constructieve gesprek blijven we ook op andere fronten schakelen om echt tot een beter plan voor de Mient te komen. Zo hebben we nog een officiële klacht ingediend bij de gemeente over het verloop van het participatieproces. Hierna kunnen we daarmee nog naar de gemeentelijke Ombudsman. Ook zijn we alle juridische mogelijkheden nog aan het verkennen, net als destijds op de Laan van Meerdervoort. Laten we hopen dat het allemaal niet nodig is, want liever werken we met alle partijen samen aan een echt beter plan waar iedereen vrolijk van wordt.
Heb je vragen of opmerkingen? Wil je meedenken? Stuur een mailtje naar eerlijkplanmient@gmail.com