Wethouder van Asten benadrukt voortdurend dat het plan voor de Mient sámen met de buurt is gemaakt en dat er goed naar de bewoners is geluisterd.
Deze samenwerking is in de praktijk echter ondergeschikt gebleken aan het dwingende uitgangspunt van de gemeente om hier 70 extra parkeerplaatsen voor de hele Vruchtenbuurt te realiseren. Het raadsbesluit opent zelfs met de woorden: “De Vruchtenbuurt kent een aanzienlijk tekort aan parkeerplaatsen”. Pas in de achtste zin wordt de Mient voor het eerst vermeld.
Deze overmatige focus op het parkeerprobleem zie je dan ook terug in de manier waarop het participatie-traject werd vormgegeven. Zo heeft (de voorganger) van de wethouder vooral aan tafel gezeten met werkgroepen als de “Denktank Parkeerprobleem Vruchtenbuurt”. Direct belanghebbenden zijn daarentegen nauwelijks gehoord, laat staan dat ze het plan mee hebben kunnen vormgeven.
Toegegeven; het ontwerp werd op enkele details aangepast naar aanleiding van bijvoorbeeld de inloopavonden. Maar van het “benutten van kennis uit de wijk”, zoals omschreven in de doelen van het raadsbesluit, is geen sprake. Essentiële kennis uit de wijk werd stelselmatig terzijde geschoven of zelfs geheel genegeerd.
En nu we het toch over de inloopavonden hebben; de bewoners kregen daar een ronduit misleidende plattegrond voorgeschoteld (lees verder onder de afbeelding).
Dit plaatje toont twee manieren om het ontwerp te presenteren. De onderste werd in het ambtelijke traject gebruikt. Door het gebruik van verschillende kleuren zijn o.a. de ‘te kappen’ en de ‘nieuwe’ bomen goed van elkaar te onderscheiden. Aan de bewoners werd echter de bovenste variant gepresenteerd. Daarbij werden álle bomen met exact dezelfde tint groen ingekleurd. Slechts een piepklein symbooltje markeert het lot van elke boom.
Door deze groene voorstelling lijkt het ontwerp een soort weldadige zee van bomen te vormen. Vrijwel niemand die gezien heeft dat hier evenveel bomen worden gekapt als in de onderste presentatie. Is het dan gek dat veel bezoekers van de inloopavond met het valse beeld van een groen- en boomrijke nieuwe Mient naar huis zijn gegaan, en verder niet hebben geklaagd over de enorme kap die hier plaats zal vinden?
De bewoners die wél van zich lieten horen werden vervolgens, tégen de belofte in, niet door de gemeente op de hoogte gehouden. De formele zienswijzen en de schriftelijke input van de laatste inloopavond werd weliswaar verwerkt in een gemeentelijke Nota van Beantwoording maar die is nooit aan de betreffende bewoners gestuurd. Ook de agendering van het plan bij de commissie leefomgeving en de gemeenteraad werd niet aan hen gemeld. Bewoners die júist in deze fase wílden participeren, liepen daardoor bv. de mogelijkheid mis om in te spreken in de gemeentelijke vergaderingen.
Vindt je ook dat er nu écht rekening moet worden gehouden met kennis uit de wijk, teken dan onze petitie!